Reptile Ranger Course bij Khamai Reptile Park
Vrolijk Pasen allemaal!
Ik weet het, ik had eigenlijk nog in de bergen moeten zitten voor de 3-daagse kampeertrip, maar laat ik bij het begin beginnen.
Gisteren begon de dag vroeg op een druilerige manier. Het was zelfs een beetje fris. Rond 08.00 uur werden we verwacht in het Khamai Reptile Park voor onze speciale Reptile Ranger Course.
Chris, over wie ik al eerder geschreven heb, begon met een lange presentatie over de verschillende reptielsoorten die er zijn. Aansluitend zijn we langs de vitrines gaan lopen, hebben we een bearded lizzard (bebaarde hagedis?) vastgehouden en andere hagedisjes gevoerd.
Toen kwam er iets wat de meesten van ons toch wel heel macaber zullen vinden: een levend ratje werd gevoerd aan een Black Mamba. Alleen voor speciale groepen vertonen ze dit, eigenlijk omdat het niet toegestaan is om levende dieren als eten te voeren aan een ander levend dier. Chris heeft ons uitgelegd waarom het voor de slang belangerijk is dat het ratje wel leeft en heeft ons gevraagd zorgvuldig met onze foto's en video's om te gaan. In het verleden hebben zich al eerder dierenorganisaties bezwaar gemaakt. Ik beschik dus over een video. Een ieder die hem wil zien, kan 'm per mail ontvangen. Ik wil benadrukken dat het ratje niet geleden heeft voordat het in 1 x werd opgepeuzeld. De slang doodt namelijk eerst het ratje met zijn giftanden en wacht totdat het er zeker van is dat het het niet meer leeft.
Na dit interessante schouwspel, want slangen zijn toch echt wonderbaarlijke beesten, hadden we een foto momentje voor degenen die het aandurfden: op de foto met een python van ruim 2 meter! Dat wilde ik wel; ik zal later vandaag het bewijs posten, haha.
Na een break van een half uurtje kwam de rest van het educatieve gedeelte. Met z'n viertjes zaten we op het grasveld tegenover Chris die allerlei plastic dozen had staan. Uit deze dozen toverde hij de meest giftige slang (boomslang) en de meest gevaarlijke slang (puff adder) te voorschijn, die hij voor ons op het gras legde. We konden ze aaien, van dichtbij bekeken maar hebben vooral gedemonstreerd gekregen dat slangen er helemaal niet op gebrand zijn om je te bijten. Pas als jij ze probeert in het nauwte drijven of probeert te doden zullen ze toeslaan.
Als klapstuk heb ik nog 2 dingen gedaan, die ik eerder niet voor mogelijk had gehouden:
1) ik heb een baboonspider (vergelijkbaar met tarantula spin) vastgehouden en
2) ik heb een schorpioen op mijn gezicht gehad.
Kortom, het was een fascinerende ochtend, die bijna niet was doorgegaan wegens de drukte totdat een groep zich op het laatste moment had afgemeld. Ik moest op Campfire wel eerst 2 jongens zo ver krijgen om mee te doen, want de één is bang voor slangen (heeft de python niet om zijn nek gehouden) en de ander is bang voor spinnen.
De foto's komen later, evenals het verslag over mijn kampeertrip naar de Drakensbergen.
Marielle
Hoi Marielle,
Wat heb ik weer genoten van al je mooie reisverhalen en de foto's. Wat gaan die drie weken toch verschrikkelijk snel, voor jou denk ik helemaal,
Maar je kunt weer op een prachtig avontuur terugkijken.
Groeten van Nel Revet.